Krabben koken bij De Wereld Draait Door

Op 28 april wijdde De Wereld Draait Door weer een minuut of tien aan Robert Kranenborg, die laat zien hoe gerechten worden bereid die nergens meer op de kaart staan. Er wordt altijd gekozen voor een vleesproduct met een idioot lange bereidingstijd waarbij een weinig verhullend filmpje wordt getoond over het proces dat aan het bord eten vooraf gaat. Afgesloten wordt standaard met een zwijmelende Matthijs van Nieuwkerk die smakkend het publiek in de studio vertelt dat zij ook wat krijgen. Zo ook deze keer, krab schafte de pot. Het fragment is hier te bekijken.

Kranenborg had een bevriende sterrenkok meegenomen, Angélique Schmeinck die op het eind nog een aardig stuk bleek te kunnen zingen, maar dat terzijde. Ik ben voor openheid over het eten dat op je bord ligt. Ik vind dat iedereen moet weten wat hij of zij eet, waar het vandaan komt en wat er ongeveer mee gebeurd is voordat het op je vork kan worden geschoven. Vandaar dat ik voorgaande rubrieken op zich met intresse heb zitten volgen. Zelfs bloederige beelden van de slacht van het kalf waar de wang van gegeten ging worden werden getoond, helemaal goed. Kalfwang is inderdaad iets wat op een kalf zit, en doorgaans niet op je bord ligt, en het is goed dat te weten.

Maar deze keer ging Kranenborg te ver. We konden meekijken met het kopen van verse krabben op de visafslag. Gelukkig vertelde Kranenborg nog even over dat er door veel vissers poten van de dieren werden afgetrokken, die werden meegenomen en de nog levende romp teruggegooid. Juist, dezelfde praktijken waar we van gruwelen als het haaien betreft, voor de welbekende haaienvinnensoep. Kranenborg vertelde vervolgens dat deze boot zowel hele krabben als poten bij zich had, en kocht een paar krabben. Overigens was volgens Kranenborg de voornaamste reden om het afrukken van de poten te stoppen dat het zo zonde is van de volledige krab, want die wordt zo weinig gegeten. Helaas geen aandacht voor dierenwelzijn, en het feit dat Kranenborg vervolgens toch bij deze visser wat krabben koopt is veelzeggend. Dat is de enige manier waarop je dit soort bedrijven in stand houdt.

De volgende scene in het educatieve filmpje liet de keuken van Angélique Schmeinck zien, waar de krabben de pan met kokend water ingaan en even later volledig uit elkaar gehaald worden. Verdere details zal ik u besparen. Ik kan er met de pet niet bij waarom we in Nederland in 2014 nog menen dieren levend te moeten koken. De wetenschap is er al lang van overtuigd dat schaaldieren wel degelijk pijn kunnen voelen en dat kokend water wel degelijk veel leed veroorzaakt. Vanuit de wetenschap én in de Tweede Kamer wordt er dan ook aangestuurd op het vooraf elekrisch doden, zoals we dat met vissen, zoogdieren en vogels ook doen.

Het is niet de eerste keer dat krab wordt bereid op TV. Wouter Klootwijk trok er al soep van in zijn programma de Wilde Keuken. Maar hij had in ieder geval het lef ze met een bijltje doormidden te slaan, je klieft zo de hersenen, alvorens hij ze kookte. Helaas is in de haute cuisine presentatie alles, en de krab diende in schild te worden opgediend. Ik hoop in ieder geval dat er een redenatie achter zat en het niet ‘uit gewoonte’ was’

Het dierenleed ging verder live in de studio. Twee grote noordzeekrabben zaten in een vissenkom op de tafel van Matthijs van Nieuwkerk. De kom was zo klein dat de dieren niet anders konden dan letterlijk bovenop elkaar zitten. TV kok Schmeink haalde ze vervolgens uit het water om de kijkers te vertellen hoe kon zien of het een mannetje of vrouwtje betrof, en vertelde vervolgens een onwaar verhaal over krabbenseks, dat ze illustreerde door de levende krabben in de lucht in misionarispositie te duwen. De een onder, de ander boven. Dit geheel ging gepaard met de kreet dat het ging om “respect voor de natuur” en wie daar anders over dacht leed aan het “flappiesyndroom”.

Dit is het punt waar ik DWDD een aantal dingen kan verwijten. De keuze voor zo’n item met Kranenborg, het is niet mijn tv-show, maar ok. Dat hij vervolgens een krab wil meenemen, dat is iets wat je als reactie moet weigeren. Freek Vonk met zijn reptielen is een graaggeziene gast bij DWDD, maar is gepromoveerd bioloog met een enorme kennis over het hanteren van reptielen. Niemand maakt mij wijs dat Kranenborg of zijn collega daadwerkelijk iets van het houden en hanteren van krabben weten. Twee noordzeekrabben in een warme vissenkom in een TV studio is volledig te danken aan de DWDD redactie, en valt ze te verwijten.

Dan Matthijs van Nieuwkerk, presentator, maar met een journalistieke achtergrond. Geen enkele kritische vraag naar aanleiding van het filmpje, van de krabben in de kom, of van de poppenkast die Schmeink opvoerde met de twee dieren. Erben Wennemars was lijdend voorwerp in dit hele item. Zijn vraag werd afgedaan als het genoemde “flappiesyndroom” en werd, mede door Van Nieuwkerk, gedwongen om met zichtbare tegenzin wat hapjes te proeven. Ik vond het tranentrekkend dat Van Nieuwkerk hier zijn tafelheer niet in bescherming nam, integendeel zelfs.

Gelukkig weigerde Wennemars uiteindelijk het gerecht. Iets wat Kranenborg, Van Nieuwkerk en de hele DWDD redactie ook had moeten doen. Ik hoop dat de DWDD redactie zich eens goed achter de oren krabt wat ze willen bereiken met deze rubriek en er in Nederland geen vraag is naar gerechten met dierenleed als hoofdingrediënt.

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Media, Natuur en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Krabben koken bij De Wereld Draait Door

  1. Martin Geurts zegt:

    Top stukje kritiek, Steven!!!!Het Flappiesyndroom viert hoogtij bij Matthijs van Nieuwkerk en Robert Kranenborg.Hoop vaker een blog van jou te lezen !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s