Een open brief aan Buma.

Geachte heer Buma, beste Sybrand,

Afgelopen week verscheen een schokkend filmpje op internet. De onthoofding van journalist James Foley, voorafgegaan door wat beelden van Obama en afgesloten met een aantal dreigementen. Het filmpje verspreidde zich als een lopend vuurtje over internet en de sociale media. De conventionele sociale media namen er snel afstand van, het filmpje is op YouTube niet te vinden, en iedereen die het deelt op Twitter kan zijn account vaarwel zeggen. Maar voor het CDA was dat niet genoeg. Uw partij gaat het oude voorstel om verheerlijking van terrorisme strafbaar te stellen weer opnieuw indienen. Concreet houdt dat in, zo vertelde u, dat iemand niet zo’n ISIS filmpje mag delen en daar iets positiefs bijzetten.

buma

(bron: cda.nl)

Op het eerste gezicht heeft uw voorstel iets lovenswaardigs. Uw partij herkent het gevaar van IS en de aanzuigende werking van zo’n organisatie. Het is ook nogal wat: een grote broederschap waar vechten en eer belangrijk worden gevonden en mocht je dat vechten niet overleven dan wachten er 72 maagden in het paradijs op je. Niet zo gek dat uitzichtloze, kansarme jongeren uit Nederland daar enige sympathie voor kunnen opbrengen. Nu wil ik niet ingaan op de vrijheid van meningsuiting. Er is bijna geen recht belangrijker dan dat, en ondertussen is er ook geen recht dat zoveel te pas en te onpas aan de haren ergens bij wordt gesleept. Ik wil wel ingaan op de naïeviteit van politieke partijen ten opzichte van controle op het internet.

Laten we even aannemen dat uw voorstel, hoe onwaarschijnlijk ook, wordt aangenomen en het ‘liken’ van terrorismevideo’s daarmee strafbaar wordt. Denkt u werkelijk dat het OM in staat is om het internet te controleren en iedere verveelde Nederlandse IS-sympathisant voor de rechter te slepen omdat ze op internet een homevideo uit Syrië liken? Zo ja, dan wil ik u er graag even op attent maken dat er af toe wel eens copyright-beschermde  bestanden worden gedownload én geüpload in Nederland en dat mensen op online goksites écht geld gebruiken. Dat mag ook allemaal niet, maar het internet is zo groot dat het OM het nooit voor elkaar krijgt om dat schoon te maken. Ter illustratie: wat men het “visible internet” noemt beslaat ongeveer 4% van het totaal. Juist, dat is het bereik van Google, Yahoo, YouTube, Facebook, Twitter, cda.nl en alles waarvan mensen willen dat het bekeken wordt. Alle illegale goksites, thepiratebay en andere torrentclients rekenen we voor het gemak even mee, want laten we eerlijk zijn: je hoeft geen wizkid of duistere hacker te zijn om een filmpje binnen te hengelen. Het merendeel van het internet, de andere 96% doet er heel veel moeite voor om vooral niet gemakkelijk gevonden te worden.

The-Deep-Web

Maar goed, we namen al aan dat uw voorstel aangenomen werd, en dat we in dat land van utopiëen het zichtbare internet ook kunnen doorkruisen op zoek naar ontwettige “likes” van Mo uit de Schilderswijk. Wat denkt u dat er gaat gebeuren met de nu zichtbare communities van IS-sympathisanten? Denkt u werkelijk dat zij zullen denken “Oh, het mag niet van mijnheer Buma, laten we er maar mee ophouden”? Nee. Zij gaan (uiteraard)  ondergronds. Of onderwater, of hoe de duistere kant van het internet dan ook heet. En heeft de AIVD / MIVD / Defensie genoeg mankracht om ze ook daar te volgen?

Mijn oproep aan u is dan ook tweeledig.

Allereerst, hou op met symboolpolitiek. Nederland komt geen steek verder met regels die we toch niet kunnen handhaven (zie het softdrugsbeleid). We komen wel verder met een politiek die realistisch is en waar slimme mensen reëele, haalbare oplossingen bedenken voor problemen. IS bestrijden we niet met het verbieden van reacties op internet.

Ten tweede, het is tijd om de tijd te erkennen voor wat hij is. Sinds de Krim, MH17, Gaza en IS(IS) vallen politici over elkaar heen om te zeggen dat er meer geld naar defensie moet. Op mij komt dit over als een banketbakker die de taart pas uit de oven haalt zodra er zwarte rook vanaf komt. Van een banketbakker verwacht ik dat hij of zij wat weet over taarten bakken en van een politicus verwacht ik dat hij of zij iets weet van wereldpolitiek en mogelijke gevaren voor Nederland. Met citaten over het budget als “weer een klein stukje terrein terugveroveren” (Slob, CU, 18/8/14, BNR) komt het op mij over alsof Den Haag achter de feiten aanloopt. Het bericht uit de Volkskrant in februari van dit jaar sluit hier helemaal bij aan. Defensie gaat maar liefst vijftien hackers opleiden. Vijftien! Nou daar hebben de Russen en IS niet van terug denk ik. Wat een mankracht. Ik vraag me af of de huidige generatie Nederlandse politici wel vakkundig genoeg is om beslissingen te kunnen maken op dit gebied.

Nu ben ik blij te lezen dat er extra geld gaat naar uitbreiding van het cyber-gedeelte van de MIVD, maar kijk even naar andere posten op dezelfde begroting. In 2014 gaat er bijna 8 miljoen naar het versterken van de MIVD op dit terrein.  De Nederlandse Veteranendag krijgt zo’n 2,5 miljoen. Volgens mij heb je dan je prioriteiten niet goed op een rijtje.

Concluderend, beste Sybrand, geen symboolpolitiek meer, wees realistisch en ga reëel om met tekortkomingen. Want zoals Timmermans deze zomer al liet zien, alleen met eerlijk en vakkundig handelen krijg je, terecht, het vertrouwen van het volk.

Met vriendelijke groet,

Steven Geurts

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Media, Politiek en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s