Weg met Nederland Polderland!

Ik heb ergens op mijn bureaublad een lijstje met blog-ideeën. De laatste tijd verzamelden daar een aantal onderwerpen zich waar ik de zoveelste over zou zijn om iets over te schrijven. Zwarte Piet, het Nederlandse drugsbeleid, acties tegen ebola, en pesten. Veelal geïnspireerd door TV, opiniestukken en de dagelijkse dosis digitale meningen. Onderwerpen om een mening over te hebben, en het misschien zelfs zinvol is om die mening te ventileren. Maar dat doe ik nu even niet. Vandaag wil ik betogen waarom we bepaalde discussies niet centraal moeten voeren en niet moeten polderen totdat we oplossing hebben.

Iedere dag worden we bestookt met feiten en met meningen over die feiten. Vervolgens volgen meningen over meningen en tegen de tijd dat iemand roept dat beide kanten gelijk hebben en we de nuance moeten opzoeken heeft zich meestal het volgende onderwerp wel weer aangediend. Laten we het debat over zwarte piet maar als voorbeeld nemen. Al snel na het nieuws dat ook dit jaar Sinterklaas ons land weer zal aandoen dingen de eerste meninghebbers zich aan. In dit geval de tegenstanders van zwarte piet. Vervolgens zijn er tegenstanders van de tegenstanders – vergis je niet, geen “voorstanders” want er zijn worden vaak nauwelijks rationele argumenten gebruikt – en dan hebben een paar weken een fittie. Verreweg de grootste groep in zo’n discussie vormen de omstanders, die met popcorn op schoot misschien wel een mening hebben, maar veelal de schouders zullen optrekken. Uit deze groep staan op een gegeven moment wat “redelijke” mensen op die zeggen dat het allemaal veel genuanceerder ligt, en door zo’n afstandelijke houding aan te nemen lijkt dat dan vaak verreweg de beste oplossing. Iedereen maakt graag deel uit van iets wat ze een verstandige oplossing vinden, en vaak wordt er dan ook groot gehoor gegeven aan een onzinnige oproep om een of ander plaatje op je tijdlijn te plaatsen waarmee je laat zien dat je een kindervriend, geen racist of wat dan ook bent. Met een beetje geluk zijn er nog wat mensen op TV te zien die met een helicopterblik de discussie menen te overzien, iets zeggen in de trand van “Nederland polderland” en vooral hopen dat ze vanavond ook bij Jeroen Pauw mogen komen.

5-63. DWDD bespreekt John de Mol(Bob Bronshoff)

Nu wil ik niet beweren dat een dergelijke discussie zinloos of futiel is, integendeel. Ik denk dat het heel goed is dat een discussie gevoerd wordt, en dat slimme mensen een oplossing voor problemen bedenken. En die oplossing ligt niet altijd in het midden. Af en toe is polderen echt het allerstomste wat we kunnen doen. Het klimaatbeleid is zo’n voorbeeld. Of laten we het iets meer toespitsen: de overgang van fossiele- naar groene energie. Of je gelooft dat fossiele brandstof slecht voor onze leefomgeving is en bovendien eindig is, of je gelooft dat niet. Een kabinet dat uit gelovers en niet-gelovers bestaat en op dit moment compromissen sluit op zo’n gebied is slecht af in beide waarheden. Laten we aannemen dat fossiele brandstof niet slecht is en ook niet eindig, dan zijn we nu voor een boel geld windmolens en zonnepanelen aan het bouwen. Geloof je het tegenovergestelde, dan doen we dat niet hard genoeg en komen we hopeloos achter te liggen op de rest van Europa (ik laat dit even hier) en hebben we straks alsnog een probleem. Je ziet, een compromis hier is een verlies-verliessituatie. Polderen is niet altijd de goede oplossing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Net zoals polderen niet altijd goed is, zo is iedereen laten meepraten, of erger nog: meebeslissen, ook een slecht idee. De grootste monden hebben niet de beste plannen. Verkiezingen bewijzen al jaren op rij dat democratie leidt tot praktische onbestuurbaarheid door krampachtige compromissen, splintergroeperingen en belangen van politici die voor hen belangrijker zijn dan de toekomst van ons land, of onze aarde. Over veel dingen hoeven we ook niet allemaal een mening te hebben. Samen bepalen we onze waarden. Hoe die waarden zich dan laten vertalen naar wetten en regelgeving, laat dat over aan mensen die daar verstand van hebben. Ingewikkelde dingen in het dagelijks leven laten we al over aan experts. Wie van jullie heeft zelf de bouwtekeningen van je huis getekend bijvoorbeeld? We kunnen ook goed morele kwesties zoals het zwarte-pieten-debat overlaten aan experts. Hoe we omgaan met elkaar, wat onze waarden zijn is ook een wetenschap. Al willen ze dat in Rotterdam nog niet helemaal geloven.

Ik hoop dat we snel leren dat het goed is om je niet in iedere discussie te mengen. Dat het goed is om beslissingen aan experts over te laten. En dat de gulden weg niet altijd in het midden ligt.

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s