Sail toch een eind op man.

Een livestream, een dagelijks tv-programma, alle kranten, en het NOS-journaal dat er dagelijks items over heeft. Het kan natuurlijk maar over één ding gaan, het hoogtepunt van de binnenlandse journalistiek: SAIL 2015.

Ik vroeg me hoofdschuddend af waarom Sail zo belangrijk was. Trekt het wellicht enorm veel bezoekers? Dat blijkt zo’n 400.000 per dag te zijn. Voor een evenement van 5 dagen kom je dan rond de twee miljoen. Ok, dat is best wel veel. Ter vergelijking, de Nijmeegse Vierdaagse trekt er in totaal zo´n anderhalf miljoen, carnaval in de 5 grootste steden zo´n 300.000, de Zwarte Cross zo´n 200.000. Sail vindt plaats in Amsterdam, vestigingsplaats van bijna alle redacties, en dan wordt een evenement natuurlijk sowieso net wat belangrijker. Ach ja. Schouders ophalen, even grinniken om die gekke hoofdstedelingen voor wie Amsterdam het middelpunt van de wereld is, en doorgaan, toch?

Maar toen zag ik het journaal van donderdagavond (fragment vanaf 20m40s). Hoofdzaak van het item: het lukt niet om met sponsorgeld en subsidie de zaak rond te krijgen, dus worden er veel bedrijfsarrangementen verkocht. Vervolgens een interview met een bedrijfsmatige bezoeker. Laten we eerst eens kijken naar die subsidie. Dat sponsorgeld namelijk, dat zal wel. Moeten die sponsoren zelf weten. Sail krijgt een subsidie van 1,5 miljoen euro. U leest het goed, anderhalf miljoen. Ter vergelijking, die vierdaagse (75% van het aantal sailbezoekers) doet het met ruim 2 ton. Dat is dus ongeveer zeven keer zo weinig. Bovendien kan je er nog wat van vinden dat de vierdaagse een sportevenement is, en Sail niet, maar dat terzijde. En nee, je kunt op Sail niet zelf zeilen als je nu het argument “zeilsport” aan wil dragen. Noem mij een verongelijkte linkse holbewoner uit de provincie, maar ik vind anderhalf miljoen aan subsidie voor een evenement dat niet veel meer is dan een dagje boten kijken echt ronduit belachelijk.

In het journaal vergelijkt een vrolijke verslaggever de vertrekhal (check, alliteratiequotum) met Schiphol. Zo’n 30.000 bedrijfsmatige bezoekers komen daarheen om een drankje te doen en hun boot op te lopen. Dan een interview met Henk de Jong, directeur van Fa-med. Zij borrelen tijdens Sail met 700 mensen. Fa-med is een bedrijf dat declaraties regelt in de zorg. Ze zorgen ervoor dat jouw tandarts, apotheker en fysiotherapeut hun rekeningen kunnen indienen in het woud van zorgverzekeraars. Volgens hun website ontlasten ze zo’n 4.200 zorgaanbieders. Een dag varen met die 700 man kost Fa-med €50.000. Daarnaast betaalt iedereen die instapt nog eens €150,-. Dat is inderdaad €220 per persoon voor een middagje netwerken op een boot. Door wie wordt dat uiteindelijk betaald? Fa-med is een winstgevend bedrijf, dat zijn inkomsten haalt bij de zorgaanbieders. De mensen die ze op die boot spreken zullen uit hetzelfde werkveld komen. De rekening wordt uiteindelijk dus betaald door mensen die zorg gebruiken. Iedereen dus.

Dan komt Jan Driessen aan het woord. Jan is algemeen directeur van Sail en heeft een indrukwekkend linkedin profiel. Nu beweert Jan Driessen in het journaal dat de 4,2 miljoen aan zakelijke inkomsten nodig zijn om dit “grootste gratis event gratis te houden voor iedereen”. Beste Jan, dit event is alles behalve gratis. En het is zeker niet voor iedereen. Sail is een hele dure netwerkborrel van 20 miljoen die we met zijn allen betalen. En ik hoop van harte dat dat bedrag weer net zo hard wordt rondgepompt in de economie als ze zeggen dat het in 2010 gebeurd is. Tot die tijd, vind ik Sail een evenement dat alle gevoel met de realiteit verloren heeft.

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s