Waarom PVV’er Bosma Kamervoorzitter zou moeten worden

Arib (PvdA), Elias (VVD), Van Toorenburg (CDA), Bosma (PVV). Deze vier Kamerleden hebben zich tot nu toe gemeld om mee te doen met de onafhankelijke *kuch* verkiezing tot Kamervoorzitter. De vorige voorzitter, van Miltenburg (VVD), had zichzelf met een shredder de laan uit gestuurd en dus is er een vacature.

Anouchka+van+Miltenburg

bron: bnr.nl

In Den Haag werkt het dan ongeveer als volgt: de grote partij die aan de beurt is mag een kandidaat naar voren schuiven. Eventueel met als wisselgeld een Eerste Kamervoorzitter, ombudsman of meer van dat soort functies. Nu is Kamervoorzitter een relatief ongevaarlijke baan, zeker als je uit de buurt van shredders blijft en is dus een gewilde functie. Deze Haagse baantjesmachine leidde al eerder tot ondeskundige partijtijgers op banen als Minister van Onderwijs of Verkeer. Tot nu toe hebben zich dus Arib (PvdA), Elias (VVD), Van Toorenburg (CDA) & Bosma (PVV) gemeld.

Waarschijnlijk gaat het zo:

Arib is plaatsvervangend voorzitter, meeste ervaring, beste kandidaat en van de PvdA. Maar ze heeft een accent en een niet-kwijt-te-raken Marokkaans paspoort, en dat ligt bij de VVD/PVV niet zo lekker. De VVD heeft Ton “ik-blijf-langer-zitten-dan-Fred”  niet tegengesproken en heeft dus een tegenkandidaat. Maar, de VVD maar is na Opstelten, Teeven en van Miltenburg wel wat uit de gratie bij de andere partijen. Bovendien hebben ze met Ankie Broekers-Knol de Eerste Kamervoorzitter al binnen. En Rutte zit natuurlijk het kabinet, Europa en de redactie van de Margriet voor. Elias is dus kansloos. Niet zo kansloos als Bosma trouwens, want dat is een PVV’er en daar willen we er minder, minder, juist ja. Dan is er nog een gevaarlijke outsider. Het CDA heeft bloed geroken en hoopt dat Van Toorenburg de derde hond in het bijbehorende spreekwoord kan zijn. Als slimme juriste, goed voorzitter én met 8 jaar ervaring is ze een goede kanshebber. Verder is ze vrouw, accentloos en géén VVD’er. Nu al een succesverhaal. Het gaat het CDA op het moment voor de wind en maakt best kans op de stem vanuit de oppositie. Kortom, als de VVD echt de functie niet aan Arib gunt, dan gaat het CDA er mee heen.

tkvoorzitterkandidaten

vlnr: Arib, Elias, Bosma, Van Toorenburg

Maar wat nu als we de functie van voorzitter gewoon eens zouden geven aan de beste kandidaat? Even los van de partijpolitieke achterkamertjes? Dan krijgt Bosma de baan. Hij is scherp, zit goed in de regels en laat al jaren zien middels humor en eerlijkheid de debatten vlekkeloos te laten verlopen. Hij is, volgens vriend én vijand, de beste kandidaat. Hij is alleen een PVV’er.

Ik hoop dat iedere politicus in Den Haag waarvoor “afkomst geen rol speelt” als het om vluchtelingen of afgeserveerde, dealende staatssecretarissen gaat, beseft dat dat principe ALTIJD geldt. Voor IEDEREEN. Ook voor politici. Zelfs voor PVV’ers. Zelfs als ze Kamervoorzitter willen worden.

De Tweede Kamer kan woensdag laten zien dat afkomst er echt niet toe doet. Ik ben benieuwd of ze dat durven.

 

 

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s