Sexchatten met leerlingen is niet strafbaar?

Een leraar in Rotterdam wordt verdacht van ontucht en bezit en vervaardigen van kinderporno. Voor zover nu duidelijk is gaat het om een man die op meerdere scholen ontslagen is na grensoverschrijdend gedrag: hij mailde en chatte ondubbelzinnig met meisjes en jonge vrouwen die hij lesgaf. Na een verdenking van aanranding is zijn computer in beslag genomen en blijken er foto’s van zijn vrouwelijke leerlingen op te staan, sommige in “seksuele poses”. De zaak zelf lijkt zo klaar als een klontje: iemand die op deze manier met kinderen omgaat heeft geen plek in deze samenleving en al helemaal niet in het onderwijs. Wat er bijzonder aan deze zaak is, is het feit dat het systeem faalt: deze man heeft op vier verschillende scholen grensoverschreidend gedrag kunnen vertonen. Dat feit is wat mij in deze zaak interesseert.

Dat systeem werkt als volgt: als je wilt werken met kinderen overleg je een VOG aan je werkgever. Je krijgt geen VOG als je een strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende functie.  En hier zit de “fout”: seksueel mailen of chatten met leerlingen is géén strafbaar feit. En dus kreeg de man uit Rotterdam toch een VOG. Ontucht (iemand dwingen seksuele handelingen te plegen) is wél strafbaar, maar dat werd op deze eerste scholen niet vermoed. Er is geen enkele keer aangifte gedaan. De melding van die scholen bij de inspectie bleef daar liggen: de inspectie mag die informatie niet delen met andere scholen, weer omdat er geen verdenking was van een strafbaar feit.

Vanzelfsprekend zijn de reacties op een nieuwsbericht over een “ontuchtleraar die jarenlang zijn gang kon gaan” heftig. Peter Hulsen van Platform Ouders & Onderwijs wil een registratie in een register. Het Lerarenregister wordt op dit moment uit de grond gestampt als onzalig apparaat om bijscholing in vast te leggen en moet dus een dubbelrol krijgen om ontucht te voorkomen. Ik betwijfel of het werkt. We hebben een wetboek dat de rechter hanteert, en een systeem met een VOG om het verleden van een werknemer te controleren. Het lijkt me het zuiverste om het daarbij te houden. Zie ook de uitstekende reactie van de Algemene Onderwijsbond. Desalniettemin wijst de reactie van Hulsen wel op de kern van de zaak: het verschil tussen “niet toelaatbaar” en “strafbaar”. Het sturen van seksuele berichten aan leerlingen is niet toelaatbaar, maar ook niet strafbaar. Wel ontslag, geen strafblad. Het is de maas in wet. En dat voelt niet goed.

Ik vraag me af of het beter wordt als “seksuele intimidatie” (want daar valt het sturen van foute berichten onder) moet worden opgenomen als strafbaar feit. Enerzijds heb je dan een middel om dit soort figuren uit het onderwijs te houden, aan de andere kant krijg je dan een legitiem middel om een heksenjacht te ontketenen op verkeerd begrepen opmerkingen, met alle gevolgen van dien. Je bent als leraar nu al ontzettend kwetsbaar. Deze casus maakt dat helaas pijnlijk duidelijk: vals beschuldigd maar carrière kwijt. Anderzijds is “zoek maar een andere school” een veel te lichte straf. Dat waren de mensen die mijn poll op twitter invulden het met me eens:

 

twitterpoll

Ik ben er niet over uit. Er zijn veel details, nuances, emoties, wetten, en daarbij ben ik geen jurist. Laat ons rechtssysteem zijn werk doen, niet alleen in dit specifieke geval, maar ook in de wetgeving. Dat is sowieso voor alle betrokken het prettigst. Een hoop media-aandacht maakt het niet beter. Al begrijp ik die aandacht wel, want uiteindelijk is een zaak als deze gelukkig uiterst zeldzaam.

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs. Bookmark de permalink .

Een reactie op Sexchatten met leerlingen is niet strafbaar?

  1. Frans van Haandel, docent wiskunde zegt:

    Het is belangrijk dat kinderen zich overal veilig kunnen voelen. Als ik kijk op https://www.google.nl/#q=ontucht+vrijwilliger dan schrik ik: deze problemen spelen al lang en al lang is bekend dat het VOG-systeem verbeterd moet worden. Dit bericht http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2748254/1994/09/17/Ontucht-in-speelzaal-wekt-verbazing.dhtml is bijvoorbeeld van 22 jaar geleden.
    Kinderen verdienen ook bescherming bij sportvereniging, jeugdsoos, speelzaal, et cetera. Ik geloof dat het probleem in het onderwijs niet zo groot is door de aanwezige structuur van zichtbaarheid. Dat is vanzelfsprekend minder bij organisaties georganiseerd door en steunend op vrijwilligers.
    Het lijkt me dat een oplossing kan zijn om de VOG te verbreden van strafbare zaken naar ongewenste zaken en er ook een pushnotificatie aan te koppelen naar instanties die een VOG voor een persoon hebben aangevraagd op het moment dat die VOG ingetrokken wordt vanwege ontoelaatbaar handelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s