Het lerarenregister rommelt door

Onderstaand stuk is ook verschenen op komenskypost.nl.

Over het lerarenregister is al veel geschreven. Ik schreef eerder een blog over de tegenargumenten. Jelmer Evers schreef in drie delen een genuanceerd verhaal over juist de noodzaak van een sterke beroepsgroep, inclusief register. De kogel is inmiddels door de kerk en het register gaat er komen. Ik riep in een eerder blog op om er dan samen het beste van te gaan maken. In dat blog deed ik ook de oproep om de Onderwijscoöperatie (het uitvoerend orgaan) te democratiseren.

Deze week werd duidelijk hoe de democratie van het register eruit gaat zien. Op dit moment is er een vrijwillig register. Dat sluit per 1 augustus 2017. De onderwijscoöperatie (OC) regelt op dit moment daar de gang van zaken. De OC heeft een bestuur (de vier bestuurders van de lidorganisaties onder leiding van Joost Kentson) en een bureau (ongeveer 30 man, onder leiding van Annet Kil). Verantwoording wordt afgelegd aan een algemene ledenvergadering, bestaand uit 4 personen die worden afgevaardigd vanuit het de onderliggende organisaties Aob, CNV, FVOV en VVVO. Daarnaast is er een lerarenadviesraad met enkel adviesrecht, bestaand uit 50 personen die ook weer afgevaardigden zijn vanuit de lidorganisaties.

Vanaf 2018 is het lerarenregister verplicht. Een nog op te richten deelnemersvergadering is dan het hoogste orgaan, met een werkzame afvaardiging van 24 personen die neem ik aan, verantwoordelijk worden voor het reilen en zeilen van het register.

Op dit moment zijn er 77.000 leraren aangemeld bij het vrijwillige register. 39.000 zijn door de registratie heen, de rest heeft alleen een account aangemaakt. Ongeveer 15% van alle (250.000) leraren van Nederland staat dus nu in het lerarenregister.

Nu zou de vervolgstap volgens mij heel simpel moeten zijn: iedereen wordt lid, kan zich verkiesbaar stellen en de nieuwe 24 mans afvaardiging kan aan de slag met herregistratiecriteria, etc. Eenmaal per jaar een ALV, eventueel waar nodig een (digitaal) referendum en je hebt een werkzame democratische organisatie.

Het vervolgtraject is echter als volgt:

De huidige ingeschreven leden vormen de deelnemersvergadering en gaan uit hun midden een afvaardiging kiezen. Daarna wordt het vrijwillige register opgedoekt en gaat de tent in 2018 weer open. Omdat er nu nog geen deelnemersvergadering is regelt de Onderwijscoöperatie de eerste verkiezing.

De democratisering gaat dus meteen al mis. In plaats van éven te wachten totdat daadwerkelijk iedereen ingeschreven is beslist een niet-representatieve groep van early adopters over het cruciale beginstadium van het register. Hoe cruciaal dit is laat de OC helaas zelf al meteen zien: iedereen die zich vóór 1 augustus nog even inschrijft krijgt alvast wat registeruren cadeau. Een account maken is het nieuwe professionaliseren. Het is schandalig dat de Onderwijscoöperatie hier de geloofwaardigheid van het register meteen al te grabbel gooit.

Het register is van de beroepsgroep. Van ALLE leraren. Niet van de 15% snelle inschrijvers en al helemaal niet van de bestuurderskoepel die de Onderwijscoöperatie nu helaas is. One man, one vote wás het credo en moet het credo blijven. Nu rommelt het register op sneltreinvaart door over een spoorrails die nog niet af is terwijl 70% van de passagiers niet aan boord zijn.

Bezint eer ge begint.

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

7 reacties op Het lerarenregister rommelt door

 1. Beste Steven,
  Ik heb je blog met aandacht gelezen. Ik ben een van de meewerkende leraren bij de Onderwijscoöperatie en herken wat dingen die je hier beschrijft. Niet alles!

  Als in 2018 het register verplicht is, komen alle leraren daar in te staan. ALLE leraren hebben ook inspraak in hoe dat register eruit komt te zien. Dat is mooi want op dit moment zijn er zaken die beter kunnen aansluiten bij ons dagelijkse werk voor de klas. De registeruren zouden van mij als eerste mogen verdwijnen. Gelukkig zijn wij niet de enige die een mening hebben maar om alles goed te organiseren is er een deelnemersvergadering nodig met bijbehorende afspraken.

  Ik zou het liefst zien dat iedereen zich aangesproken voelt om mee te denken in de deelnemersvergadering. Helaas is het niet mogelijk om bij iedere docent een brief in de bus te laten vallen met een oproep om mee te doen. Op welke manier denk jij dat we toch ALLE leraren kunnen bereiken?

  Meer informatie over de deelnemersvergadering is hier te vinden: https://registerleraar.onderwijscooperatie.nl/register/deelnemersvergadering/

  De trein gaat onherroepelijk rijden, jij kunt meebepalen hoe de route loopt en hoe het spoor onderhouden kan worden. Doe je mee?

  • Dag Rhea,

   Dank voor je reactie. Je schrijft dat als in 2018 het register verplicht is, alle leraren daarin komen te staan. Mijn vraag: hoe? Via de scholen? Via DUO? Via OCW? APB? Dat lijkt me namelijk ook de route die we NU al moeten nemen.

   Ik juich de deelnemersvergadering (en een werkbare afvaardiging) van harte toe. Maar het is wel zaak om daarin ALLE leraren mee te nemen. Pas als alle leraren ingeschreven zijn kunnen we de tweede stap nemen. Anders bereiken we het tegenovergestelde van we willen. Echt eigenaarschap moet bij de hele beroepsgroep liggen.

   Als we echt willen dat leraren meebepalen hoe de route loopt en hoe het spoor onderhouden kan worden, moet je ze wel de kans geven om in te stappen.

 2. Ha Steven, dank voor je reactie terug. Ik ben het met je eens dat we ALLE leraren mee moeten nemen. Je geeft een goede tip hoe we dat zouden kunnen bewerkstelligen namelijk via dezelfde route als straks bij de verplichting.
  Ik neem dit zeker mee terug naar ons overleg.

  De kans om in te stappen is er overigens al: aanmelden in het vrijwillige register. Het kan gewoon, niemand houdt je tegen!

 3. Maud zegt:

  De privacy wetgeving belemmert de OC om alle leraren te kunnen bereiken. OCW is ook al voor benaderd. Het eenvoudigste alternatief zou zijn dat iedere leraar zich registreert in het tijdelijke register…. alleen wachten veel leraren af tot de definitieve registratie periode van kracht gaat. Ga een keer sparren bij de OC of OCW?

  • Dag Maud,

   Dank voor de uitnodiging. Aan jou dezelfde vraag als ik hierboven stelde: hoe komen alle leraren straks, als het verplicht is, in het register?

   Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het register zo hard vooruit rent dat het nu al aan het struikelen is. Het is ook goed om achterom te kijken of de beroepsgroep ook volgt of überhaupt dezelfde kant op wil. Uiteindelijk is dát namelijk het einddoel van de Wet Beroep Leraar: een sterke verenigde beroepsgroep met als sluitstuk(!) een beroepsregister.

 4. hminkema zegt:

  Ik wil geen register meer. Ik zie er geen enkel heil van komen. Het register is niet van de beroepsgroep, maar is gekaapt door anderen. Daarom verleen ik er ook geen medewerking aan. Ik ben in dit opzicht lang niet de enige. Ik denk dat zelfs de (misschien overgrote) meerderheid van leraren dit register niet wil. Het is ‘andermans instrument’ om de beroepsgroep een lid op de neus te zetten. De meester leraren willen dit niet, en met goede redenen.

  Hoe gaan ‘we’ c.q. hoe gaat de OC om met dit probleem?

 5. Pingback: Het grote 2017-onderwijs-jaaroverzicht | Natuurlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s