2018: Onderwijs als luxe?

It’s the time of the year. Vrije dagen, lange autoritten en de radio aan. Ieder uur word ik eraan herinnerd dat het óók de tijd van het jaar is om een nieuwe zorgverzekering uit te kiezen.  Met van die “ja-natuurlijk”-vragen: of ik ook terecht wil kunnen in het beste ziekenhuis? En of ik ook wil kiezen naar welke arts ik ga? Eigenlijk idioot dat dat niet standaard is. Tal van onderzoeken laten zien dat mensen het snelst (en dus het goedkoopst) herstellen in een bekende omgeving, maar dat is een luxe voor de rijken als het aan de zorgverzekeraars ligt.

Nog zo’n ding waarvan ik bang ben dat het een luxe aan het worden is: goed onderwijs. Onderwijswethouder Sven de Langen (CDA) lanceerde een plan om zij-instromers uit het bedrijfsleven in 9 maanden te voorzien van een onderwijsbevoegdheid. Zijn citaat liegt er niet om: “Een minder goede leraar voor de klas is beter dan helemaal geen leraar”. Ook met meer context is duidelijk dat De Langen het meent: hij verwacht dat er met deze opleiding slechtere leraren voor de klas komen te staan dan met de volledige 4-jarige opleiding. Maar ja, je moet toch wat?

Wat een schaamteloos gebrek aan ambitie toont de politiek hier. Het plakken van een pleister op een open botbreuk vergoelijken met “beter dan helemaal geen pleister”. De Langen doet aan symptoombestrijding terwijl hij weet dat het probleem niet wordt opgelost. Dat nota bene de onderwijswethouder een plan bepleit wat tot slechtere docenten voor de klas leidt is zo treurig dat ik nauwelijks de woorden kan vinden om het te beschrijven.

Op nationaal niveau voert VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg (VVD) een soortgelijk project aan. Ontslagen werknemers van Shell kunnen zich in no-time laten omscholen tot leraar. Of die zij-instromers het volhouden is nog maar de vraag stelt Gerard Verhoef van BON. Frank Cörvers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) slaat de spijker nog even op zijn kop: “Het salaris van een leraar zou voor ex-medewerkers van Shell wel een probleem kunnen zijn”. Uiteindelijk is het oplossen van het lerarentekort ook geen hogere wiskunde, of een “ingewikkeld dilemma”. Het is gewoon een kwestie van willen betalen.

In een tijd waarin ouders die dreigen met een rechtszaak hun kind tóch geplaatst krijgen op hun voorkeursschool, hebben we de politiek nodig om garant te staan voor goed onderwijs voor iedereen. Goed onderwijs begint en eindigt met een goede leraar voor de klas. Goed onderwijs gaat kansenongelijkheid tegen. Slecht onderwijs vergroot die ongelijkheid juist. Op dit moment laat de politiek het onderwijs over aan het bedrijfsleven. Ook dat komt namelijk ieder uur voorbij op de radio: IT-bedrijf Topicus wil in 2018 heel hard werken aan gepersonaliseerd onderwijs. Is dat wat we willen? Het onderwijs in handen van techbedrijven met ongeschoolde mensen uit het bedrijfsleven voor de klas? Kom op politiek, het is nog niet te laat. Nog niet.

Advertenties

Over Steven Geurts

Leraar en bioloog. Blogt over onderwijs, politiek en natuur op https://stevengeurts.wordpress.com/. Is in zijn vrije tijd met verrekijker op pad. Blogt over vogels kijken op https://stevenkijktvogels.wordpress.com/
Dit bericht werd geplaatst in Onderwijs, Politiek. Bookmark de permalink .

2 reacties op 2018: Onderwijs als luxe?

 1. Sterk stuk Steven. Ik vind persoonlijk dat de laatste alinea (over bedrijfsleven en tech bedrijven) de focus weghaalt bij goed onderwijs, goede docenten en kansenongelijkheid.
  Het zwakt de strekking van voorgaande mijns inziens teveel af.
  Gepersonaliseerd onderwijs (met behulp van techniek) is wat mij betreft iets anders dan kwaliteit van onderwijs en de kwaliteit van docenten.
  Blijft voor mij nog wel de vraag over: is een bevoegd docent die de volle leertijd doorlopen heeft ook per definitie een GOED docent? Je weet dat ik meer ga voor bekwaam dan bevoegd. Fijne jaarwisseling!

  • Dank voor je reactie, Karin! Ik denk dat de gretigheid waarmee (tech)bedrijven in het gat springen aangeven waar de politiek het laat liggen. Hulpmiddelen ontwikkelen is één ding, maar als dat gepaard gaat met het verzwakken van de docent of zijn positie dan gaat dat niet een wenselijke richting op.
   En nee, niet iedere bevoegde docent is natuurlijk een perfecte docent. Maar over het algemeen helpt zo’n bevoegdheid wel. Het is als een rijbewijs: er zijn vast mensen die prima rijden zonder zo’n papiertje, maar daar zou ik mijn kinderen niet bij in de auto zetten.
   Fijn jaarwisseling ook voor jou en de jouwen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s